Woningrenovatie Antwerpen

Appartement | Investeringsproject | Verbouwing | Wonen

Investeringsproject, bestaande woning in de omgeving van Park-Noord wordt opgesplitst in een duplex-appartement gelijkvloers en twee appartementen op de verdiepingen.

Dit pand heeft de gebruikelijke structuur van vele stadswoningen met drie opeenvolgende plaatsen, een links of rechts achteraan gesitueerde trappenhuis van ca 150 cm, een hoofdvolume met hoge plafonds met daarachter annexen met muurdiktes van 20 cm en lage plafonds, een kleine ingesloten koer die tuin genoemd wordt.

In oude panden zijn er vaak oude stijlelementen met een eigen schoonheid, deze behoud ik graag.  Dit pand heeft op het gelijkvloers een salon met uitgewerkt stucwerk die voor de verbouwing een grote meerwaarde kan bieden.  Hetzelfde geldt voor de tegels in de inkomhal.

De belangrijkste ingreep is de afbraak en herbouw van de annexen als sleutel om alles aan te passen en toch zoveel mogelijk te behouden.  Op de scheidsmuren boven het gelijkvloers wordt een nieuw staalprofiel geplaatst waarop de annexen met een lichte constructie van regelwerk geplaatst wordt.

Op het gelijkvloers wordt zo de bestaande koterij vervangen door één grote, hoge eetkeuken die het stijlsalon verlicht en in waarde plaatst.  De overgang naar de tuin wordt met een volledig beglaasde gevel gemaakt en een overstekende kroonlijst zodat ook de tuin ruimtelijk een deel wordt van de eetkeuken, de muren van de tuin de randen van de ruimte worden.  In stijl heb ik overwogen om een heel strakke inrichting te maken, uiteindelijk heb ik gekozen om geen te groot contrast te maken en het zo te maken dat het lijkt alsof alles origineel is en het altijd zo geweest is.

De achtergevel is strak bekleed met zink ; gecombineerd met een kroonlijst en ramen gelijkvloers in afrormosia.  Op de verdiepingen zijn bijna alle ramen de herbruikte, net voor de verbouwing vernieuwde ramen ; de ramen worden in dezelfde kleur geschilderd als het zink.

Het duplex-appartement op de tweede verdieping is klein van oppervlakte.  De nieuwe annex is gebruikt om slaapkamer in alkoofvorm te maken, beter een groot bed met kasten voor kleding dan een kleine slaapkamer.

Het dakappartement is een studio met één ruimte die gemaakt is in de voormalige zolder.  Door de achtergevel op te trekken is er extra oppervlakte, mooi zicht en een zone met een kwaliteit van een buitenruimte.

Op de daken zijn groendaken geplaatst ; groendaken worden gesubsidieerd, geeft ook wat extra isolatie en thermische traagheid en is veel leuker om op te kijken.

Er is een nieuwe schacht gemaakt voor de ventilatie en de rookafvoeren.  Voor woningscheidende vloeren zijn er akoestische en thermische normen evenals eisen opgelegd door de brandweer.  In dit project zijn er hout-betonvloeren gebruikt ; de bestaande balken worden gebruikt voor de trekspanningen, nieuw beton voor de drukspanningen zodat gemakkelijk aan alle eisen kan voldaan worden.